Dobar početak za održivu zajednicu: tečaj za tranzicijske inicijative

Xlarge_dsc01494

12. i 13. ožujka 2016. udruga Hrvatska permakultura uz podršku Zelene akcije u Zagrebu organizira dvodnevni tečaj za tranzicijske aktiviste i inicijative u zajednici. Ovo je prvi put da se kod nas organizira takva edukacija, a ujedno je jedinstvena prilika za upoznavanje s ljudima koji rade slične zanimljive stvari u regiji. Prijavite se!

"Dobar početak za održivu zajednicu" je naša verzija tečaja Transition Launch, osnovnog treninga za tranzicijske inicijative. Ovo je prvi put u regiji da ćemo organizirati trening za tranzicijske inicijative i pozvani su svi kojima bi to bilo interesantno, a naročito oni koji tek okupljaju takvu inicijativu u svojoj zajednici. Pošto ciljamo sudionike iz raznih krajeva, ovo će također biti odlična prilika za razmjenu iskustva, umrežavanje i međusobno bodrenje :)

Tečaj će se održati u centru Zagreba, u prostoru Zelene akcije (Frankopanska 1), tokom cijele subote i nedjelje 12. i 13.3.2016. od 10 do 19 sati (moguće male promjene u satnici).

Tečaj je ovaj put besplatan za sve, ali molimo sve sudionike da prema svojim mogućnostima sudjeluju u solidarnoj nadoknadi putnih troškova onima koji putuju izdaleka. Organizatori mogu pokriti troškove boravka sudionicima koji nemaju smještaj u Zagrebu.

Za prijavu molimo da ispunite online obrazac: OVDJE.
Prijave se primaju do 2.3.2016. i broj sudionika je ograničen. Obavijestit ćemo vas da li ste primljeni najkasnije do petka 5.3.2016.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se mailom na: gordana.permakultura@gmail.com

 

Tranzicija u post-fosilno društvo je društvena promjena koja pronalazi pozitivna lokalna rješenja na velike krize našeg vremena: energetsku krizu, ekonomsku krizu i klimatske promjene. Tisuće inicijativa diljem svijeta se samoorganiziraju i osmišljavaju poduhvate u zajednici koji potiču lokalizaciju i solidarnost, te pronalaze mogućnosti kako živjeti kvalitetnije, a s manje transporta - manje ovisnosti o nafti, te manje novca.

Ovaj tečaj je idealan za aktiviste koji su ili početnici* oko organiziranja inicijativa u svojim lokalnim zajednicama, ili za one koji to već rade, ali bi voljeli saznati više. Preporučujemo da se članovi pojedinačnih inicijativa dogovore koga će poslati na trening. Uglavnom preuzimamo koncept tečaja kako ga je osmislila organizacija Transition Network, ali ga prilagođavamo našim uvjetima i dodajemo neke stvari koje se iz iskustva pokazuju korisnima za inicijative u Hrvatskoj i regiji.

Tečaj će aktiviste osposobiti za sljedeće:

  • što je društvena tranzicija i kako radimo s kompleksnim sistemima u kojima se isprepliću zajednica, energija, ekologija, ekonomija i drugo
  • kako komunicirati o klimatskim promjenama, vrhuncu nafte i drugim razlozima zašto nam je potrebna društvena tranzicija
  • principi tranzicije i otpornih zajednica; povezanost s permakulturom
  • proces društvene tranzicije za ranu fazu u organizaciji zajednice; kako formirati grupu i kako započeti konkretne projekte u zajednici
  • kreiranje pozitivne vizije budućnosti i zašto je to važno za zajednicu
  • proces društvene promjene; razvoj tranzicijskih inicijativa i kako voditi proces aktiviranja zajednice
  • kolaborativne i horizontalne grupe; participativno odlučivanje
  • tehnike za informiranje, organiziranje i kreativno facilitiranje javnih događaja
  • društvena tranzicija kao vanjski, ali i unutarnji (osobni) proces

 

Tečaj je izrazito praktičnog karaktera i velikim dijelom se sastoji od vježbi kroz koje sudionici usvajaju metode koje kasnije mogu primijeniti u svojim grupama ili na javnim događajima.

Kombiniramo tranzicijsko i facilitatorsko iskustvo sa saznanjima iz permakulture i društvenog aktivizma, ali ovo nije niti tipična aktivistička radionica, niti je nešto što ste mogli naučiti na tečaju permakulture. Preklapanje je maksimalno 10-15%.

 

Voditeljice tečaja:
 Gordana Dragičević i Sanja Piskrec

 

* Za već uhodane i uspješne inicijative postoji mogućnost po dogovoru organizirati i naprednije treninge koje bismo prilagodili potrebama samih inicijativa.

 


Preporučite članak: