Maksimir: sajam i radionice "posadi sam"

Xlarge_banner_maksimir_2

U subotu 30.4.2016. održava se drugi nastavak građanske akcije Tranzicija u Maksimiru: kružna ekonomija "milo za drago". Ovaj put pripremamo radionice kućnog kompostiranja i sadnje jestivih biljaka!

Udruga Hrvatska permakultura u suradnji s Centrom za Kulturu i Informacije Maksimir održava drugi od tri događaja u sklopu građanske akcije "milo za drago" u Maksimiru, u subotu 30.04. od 10 do13h. Ovaj put prateće radionice su na temu uzgoja hrane u gradu - "posadi sam", a vodit će ih permakulturni aktivisti Ivan Vranković i Gordana Dragičević.
Program:

10:00 - 13:00 Sajam razmjene
Donesite stvari koje vam više ne trebaju* i razmijenite za nešto drugo. U obzir dolazi sve što se može lako odnijeti: knjige, igračke, odjeća, kućanski predmeti...
*Molimo da sve stvari budu u dobrom stanju i čiste. Maksimalno 15 stvari po osobi.

10:00 - 11:15 Radionica kućnog kompostiranja
Pokazat ćemo kako izraditi jednostavan komposter za korištenje u stanu ili u dvorištu i kako korisno upotrijebiti otpatke od voća i povrća za proizvodnju kvalutetnog komposta za sadnju. Rješenje za biootpad na mjestu nastanka!

11:30 - 12:45 Radionica sadnje u stanu i na balkonu za početnike
Povrće i začinsko bilje mogu se uzgajati i na najmanjim prostorima, jedini uvjet je da ima par sati sunčevog svjetla dnevno. Na radionici ćemo saditi začinsko bilje kao što su bosiljak, origano, ružmarin, peršin te papričice raznih vrsta koje ćemo podijeliti sudionicima razmjene i Školskoj zadruzi „Naš Jordanovac“ koja uređuje prekrasan vrt i voćnjak u Maksimiru.


12:45 Tombola
Ako donesete svoje stvari na razmjenu, imate priliku na tomboli osvojiti vrijednu torbu s maskotom "milo za drago", izrađenoj u socijalnoj zadruzi Humana Nova. Torbe također dobijaju svi koji podijele svoja znanja i vještine ili volontiraju na događaju.

Cijeli program održava se se u Centru za Kulturu i Informacije Maksimir, Švarcova 18. Link na kartu: ovdje
Sudjelovanje je besplatno i svi su dobrodošli, nisu potrebne prijave. Za dodatne informacije, ako želite održati neku jednostavnu radionicu ili volontirati na događaju, javite se na iph@permakutura.hr ili 098475521 (Ivan).

Pratite Facebook događaj: OVDJE

 

"Milo za drago" je tranzicijska inicijativa - dio pokreta koji inspirira i organizira prijelaz, odnosno tranziciju iz neodrživog u održivi način življenja na lokalnoj razini. Potičemo susjedstvo na zadovoljenje dijela životnih potreba bez novca i pozivamo sugrađane na volontiranje u zajednici i samoorganizaciju.
Na prvom sajmu smo se dobro zabavili i bez upotrebe novca razmijenili stvari kao što su odjeća, igračke, knjige i kućanske potrepštine. Radionice uradi sam popravljanja bicikala i izrade drvene police za knjige je bila pun pogodak. Polica koja sada krasi CKIM služi svim građanima Zagreba kao čitaonica i mjesto za solidarnu razmjenu knjiga. Svatko tko voli čitati ili ima višak knjiga kod kuće može svratiti do CKIM-a i besplatno razmjenjivati knjige. Po završetka održali smo tombolu i podijelili 20 vrijednih torbi za naredne sajmove razmjene i odlazak na plac, u izradi Socijalne zadruge Humana Nova.


Ova građanska akcija provodi se zahvaljujući podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah" u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj Civilnog društva.


Preporučite članak: