Projekcija filma "U tranziciji 2.0"

Xlarge_in_transition_2.0

NAJAVA: 24.05.2015. u 18 sati udruga "trenutak.39" u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka (Cekate) organizira prikazivanje filma "U tranziciji 2.0" i diskusiju s građanima. Ulaz je slobodan.

Pogledajte foršpan: https://youtu.be/XKN3RLkEGfM

Svjesni smo da se posljednjih godina suočavamo s velikim krizama današnjeg vremena: ekonomskom krizom, klimatskim promjenama te poskupljenjem, a i mogućim nestašicama fosilnih goriva. Umjesto da samo pričamo o problemima, ovim događajem ukazujemo na moguća rješenja. Pozivamo sve koji žele dobiti inspiraciju i osmišljavati lokalne poduhvate koji jačaju zajednicu i povezuju nas u društvo u kojem se i s manje novca može živjeti i ljepše i bolje. 

Britanski dokumentarni film "U tranziciji 2.0" (redateljica Emma Goude, 2012.) inspirativno je uranjanje u globalni tranzicijski pokret građana koji se samoorganiziraju za prelazak u način života s manje nafte i vjerojatno manje novca, ali s većom kvalitetom življenja. To je niz od 16 priča sa 7 kontinenata u kojima obični ljudi rade izvanredne stvari. Doznat ćete o mjestima koja tiskaju vlastiti novac, posvuda uzgajaju hranu, lokaliziraju ekonomiju i grade vlastite sunčane elektrane. Ovaj pokret za stvaranje održivih zajednica ideja je koja se viralno širi planetom, društveni eksperiment u nošenju s nesigurnim vremenima u kojima živimo, ali uz optimizam i usmjerenost na rješenja. 

Diskusija nakon filma će pokazati što sve želimo i možemo u našem kvartu ili gradu. Bit će riječi o aktivnostima u kvartu na tragu stvaranja održive zajednice, između ostalog i o projektu "milo za drago" –www.milozadrago.hr. Ako smatrate da se u Prečkom uz sve što se već događa može još i više, ako biste željeli dobiti nove ideje i sudjelovati u inicijativama poput sustava razmjene bez novca ili kompostiranja u zajednici a ne znate odakle početi – dođite! 

Moderatori su Gordana Dragičević, diplomirana permakulturna dizajnerica i aktivistica, te Nenad Maljković, permakulturni dizajner s posebnim interesom za društvene i ekonomske aspekte permakulture.


Preporučite članak: