Zagrebačka promocija priručnika LOKALNI NOVAC Johna Rogersa

Xlarge_lokalni_novac

Pozivamo na predstavljanje priručnika LOKALNI NOVAC autora Johna Rogersa, u petak 19.6.2015. od 17:00 do 18:30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, u Zagrebu. U sklopu programa s gostima razgovaramo o razmjeni bez upotrebe novca i predstavit ćemo projekt "milo za drago". Ulaz je slobodan, a svi koji dođu dobit će primjerak knjižice! 

John Rogers je svjetski poznati stručnjak za sustave razmjene bez upotrebe novca. Izbrusio je zanat na lokalnim valutama deset godina održavajući sustav lokalne razmjene u Walesu. Jedan je od suosnivača Velškog instituta za valute u zajednici (Wales Institute for Community Currencies) pri Sveučilištu Newport, kojeg je od 2003. do 2007. vodio s Geoffom Thomasom. Njih su dvojica koordinirala istraživanje učinaka banaka vremena u bivšim rudarskim zajednicama, a rezultati su objavljeni pod naslovom "Prikriveni posao" (Hidden Work) u nakladi Fondacije Joseph Rowntree. John je, uz Margrit Kennedy i Bernarda Lietaera, jedan od autora knjige People Money - the Promise of Regional Currencies, te također izvanredni znanstvenik pri Institutu za vodstvo i održivost (Institute for Leadership and Sustainability, IFLAS) Sveučilišta Cumbria. Više o njegovim aktivnostima i edukacijama koje nudi naći ćete na njegovoj web stranici Value for People.

John je bio jedan od govornika na Prvoj konferenciji o dobroj ekonomiji 2014. u Zagrebu, a uključen je u projekt "milo za drago" kao savjetnik za dizajniranje sustava razmjene. Hrvatsko izdanje priručnika "Lokalni novac" u sklopu projekta "milo za drago" prvo je strano izdanje knjižice koja je izvorno objavljena na engleskom jeziku.  

U programu sudjeluju:

 

O važnosti razmjene bez upotrebe novca naši gosti kažu:

"U Banci sreće sve je potpuno besplatno, dok je naša valuta zahvalnost. Tako potičemo svijest o mogućnosti i važnosti razmjene bez upotrebe novca. Razmjena je na raspolaganju svakome od nas i mi smo tu činjenicu htjeli posvijestiti kroz Banku sreće. Jedan od razloga zbog kojeg smo u udruzi POZA odlučili pokrenuti hrvatsku Banku sreće upravo je u temeljima Banke sreće, koji su: darovati svoje vrijeme i znanje, tako učiniti dobro djelo te među dobročiniteljima pronaći neki oblik pomoći koja je nama potrebna."

"U Volonterskom centru Zagreb veselimo se sudjelovati u razgovoru o lokalnom novcu, ekonomiji zahvalnosti i načinu na koji su oni povezani s volontiranjem. Volontiranje je iskaz autonomije i slobodne volje pojedinca da pomogne sebi i svijetu u kojem živi, vrijednost i stav koji sasvim sigurno zauzima središnje mjesto u izgradnji novih rješenja za probleme našeg društva." 

"Budućnost novca je organizacija koja se bavi istraživanjem novčanog sustava i njegovog utjecaja na ekonomiju, okoliš i društvo, te se zalaže za reformu monetarnog sustava - za odvajanje procesa stvaranja novca od stvaranja duga tijekom izdavanja bankovnih kredita. Novac je sredstvo koje svi koristimo i koje upravlja svim aspektima naših života, vrijeme je da se obični ljudi informiraju i razumiju kako zaista funkcionira." 

Događaj pratite i proslijedite na Facebooku


Preporučite članak: